Premiul, medalia, distincția de a fi nominalizat Nobel
Premiul Nobel este valoros prin medalia și distincția oferită, dar mai ales prin banii primiți odată cu decernarea acestuia. Pentru că, până la urmă, în viață contează foarte mult banii. Dacă-i ai poți avea și educație, poți avea grijă de tine și de sănătatea ta…
Odată cu premiul Nobel însă, pe lângă o medalie de aur de 18 karate și 730 de grame, pe lângă diploma care certifică această dintincție, îți vei spori notorietatea. Pe care oricum o ai, altfel nu ajungi să fii nominalizat la premiu! În legătură cu modul de adresare de până acum din acest text, sperăm că v-ați prins de idee: a fost scris pentru visători! Pentru cei care au impresia că vor fi nominalizați și chiar vor câștiga. Apoi, după ce-și vor primi distincția, medalia de aur și premiul în bani cred că vor trăi în huzur și într-un „dolce far niente” veșnic!
Adevărul este că nominalizații la Nobel sunt niște oameni deosebiți! Care muncesc și își sacrifică viața, tinerețea, bucuriile cele mai mărunte pentru a face ceva pentru noi, ceilalți, care acum citim și ne dăm cu părerea. Însă, cititorii acestui articol de blog nu sunt decât niște cumpărători, eventual curioși care încă nu știu ce valoare are o medalie de aur. Cel mai probabil ei nici nu-și fac iluzii că vor da mâna cu un medaliat Nobel, să fie în sala unde se decernează premiile, darmite să fie și nominalizați! Dar aceasta este frumusețea vieții; să visezi medalia de aur! Iar splendoarea este să o obții…
» Dmitri Muratov și-a vândut medalia de aur Nobel pentru 103,5 milioane de dolari
Esența premiilor Nobel
Acestea sunt de fapt niște distincții care se acordă în fiecare an oamenilor care și-au dovedit valoarea în a face ceva pentru binele omenirii. Se acordă șase premii și medalii Nobel, respectiv pentru fizică, chimie, medicină, literatură, pace și științe economice. Acesta din urmă se acordă doar din 1969.
Nominalizările nu se fac întâmplător, nu există vocea poporului în acest sens, adică ceva în genul votului publicului. Medalia de aur, distincția, se acordă în urma unor analize riguroase, în principal a Academiei Regale de Știință din Suedia. A universității medicale Karolinska din Stockholm și a unui comitet format la propunerea parlamentului suedez. Tot managementul și gestionarea fondurilor sunt realizate prin intermediul unei fundații care se ocupă de acest lucru începând din 1901, fundație înființată pe baza dispozițiilor testamentare ale lui Alfred Nobel.
Valoarea efectivă în bani a acestor premii este oarecum variabilă. În funcție de performanțele în gestionarea fondurilor de către fundație. Inițial au fost de aproximativ 40.000 de dolari, acum sunt echivalentul a aproape un milion de dolari.
Sursa fondurilor este dată de averea colosală pe care a avut-o Alfred Nobel la momentul încetării din viață în 1895. Alfred Nobel a fost un savant și om de afaceri care a adunat de-a lungul vieții peste 300 de brevete de invenție, el fiind cel care a inventat dinamita. El a decis (prin testament) ca banii lui (o parte) să fie acordați pe bază de merite. Am spus aceste lucruri pentru a scoate în evidență faptul că doar meritocrația ar trebui să stea la baza tuturor distincțiilor. Așa cum în sport, medaliile se acordă celor care urcă pe podium, ierarhia în întreaga noastră societate ar trebui realizată pe baza meritelor.
Mituri, legende zvonuri despre medalia Nobel
Deci, Alfred Nobel a inventat dinamita și practic a dezvoltat industria de armament. I se spunea chiar și „afaceristul morții”. Deși, se vede, dinamita este intens folosită în industria civilă, acest lucru are mai puțină importanță. Esența a fost în industria de război. Oricum, una dintre perspective spune că Alfred Nobel a vrut să servească pacea și oferirea unui premiu și a unei medalii unor oameni merituoși, tocmai pentru că ar fi avut conșiința încărcată. Este însă imposibil de aflat dacă a avut așa ceva în minte.
Tot legat despre acest aspect, am putea sublinia că „titulatura” de „negustor al morții” i-ar fi fost atribuită de un ziar de scandal franțuzesc. Astfel, în 1888, când a murit fratele savantului, ziarul respectiv publica din greșeală un necrolog chiar pentru Alfred Nobel.
De ce nu se acordă Nobel pentru matematică? Se zice că una din iubitele lui l-a părăsit pentru un matematician. Este însă mai plauzibil că Nobel nu vedea în matematica superioară o cale de progres a omenirii. Oricum, se consideră că medalia Fields este un echivalent al premiului Nobel pentru matematică. Medaliile Fieelds sunt acordate o dată la patru ani și reprezintă excelența în matematică.
Medaliați Nobel la Timișoara
Oricine a primit o medalie Nobel este o persoană excelent de bine văzută. Peste tot pe unde merge face săli pline, ține conferințe intens mediatizate, în principiu nu trebuie să facă foarte multe lucruri decât să fie prezenți și să spună câteva cuvinte. Totuși, acești oameni, cei care au primit distincția, sunt în general de o modestie exemplară. Un bun simț și un spirit civic adesea exemplar.
În anul 2023, anul Timișoara capitală culturală europeană, aici au fost mai mulți laureați Nobel. (Nu povestim acum despre timișoreanca Herta Muller, medaliata Nobel pentru literatură.) În general au povestit despre munca lor, despre felul cum au obținut distincția Nobel. Astfel, la Timișoara au conferențiat Orhan Pamuk, Jean-Marie Lehn, Jean-Pierre Sauvage și Nadia Murad.
Un caz poate foarte relevant despre caracterul unuia care obține o medalie de aur Nobel ar merita să spunem că este Nadia Murad. Aceasta, o reprezentantă a minorității yazidi din Irak a obținut premiul Nobel pentru pace în 2018. Ce face cu banii? Construiește spitale în zonele devastate de război și de atrocitățile ISIS. Mai multe în articolul „Două ore cu Nadia Murad sau cum arată libertatea…”
Cam asta ar trebui înțeles despre cei care obțin un astfel de premiu. Și nu neapărat faptul că unii dintre ei și-au vândut medalia de aur obținută, tocmai pentru a obține fonduri necesare continuării activității lor! Sau banii se folosesc în scopuri caritabile…